Gedurende het leven kunnen er verwondingen ontstaan wat een litteken achterlaat. Littekens kunnen ontstaan als gevolg van een operatie, trauma of een huidaandoening zoals bijvoorbeeld acne. In veel gevallen ontstaat er na verloop van tijd een litteken dat niet pijnlijk is en een lichte kleur heeft.
Hierbij is meestal sprake van een oppervlakkige of een kleine huidbeschadiging. Het vormen van een litteken kan tot twee jaar na de beschadiging duren en is sterk afhankelijk van de vorm, grootte en plek van het letsel.
Soms reageert het lichaam afwijkend op een beschadiging, waardoor er een ernstiger litteken kan ontstaan. Dit litteken kan problemen geven zoals pijn, jeuk of een verminderde beweeglijkheid.
Daarnaast kan het litteken als ontsierend worden ervaren, wat maakt dat iemand hierdoor niet lekker in zijn vel kan zitten en dit litteken liever verborgen houdt.
Acne littekens ontstaan als gevolg van een dieper in de huid gelegen ontstekingsreactie (van een puistje). Deze littekens bestaan uit diepe geultjes, ‘putjes’ en onregelmatigheden in de huid. Ook kunnen er donkere en lichte pigmentvlekken achterblijven. Hierdoor kunnen de sporen van acne in de vorm van littekens lang zichtbaar blijven, ook al is er geen sprake meer van actieve ontstekingen.
Hypertrofische littekens zijn vaak rood en verdikt ten opzichte van de huid eromheen en blijven beperkt tot de randen van de eerste huidbeschadiging. Regelmatig treden er jeukklachten op. Het ontwikkelen van een hypertrofisch litteken kan enige maanden duren. Het is onduidelijk wat de oorzaak is voor het ontwikkelen van een hypertrofisch litteken. Mechanische factoren kunnen een rol spelen maar ook de locatie op de huid, de leeftijd van de patiënt en huidskleur hebben invloed.
Een keloïd-litteken is een goedaardige verdikking van de huid met groei van littekenweefsel buiten de randen van de eerste huidbeschadiging. Het kan snel ontstaan maar ook na enige jaren. De verklaring hiervoor is onbekend. De oorzaak kan een kleine ontsteking zijn, een brandwond of insectenbeet, maar het kan ook ontstaan na een chirurgische ingreep. Mensen met een donkere huidskleur hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een keloïd-litteken.
Een atrofisch litteken is vaak vlak en ligt onder het oppervlak van de omliggende huid. De huid ziet er dunner en wat meer doorschijnend uit. Het gaat hierbij om wat kleinere littekens waarbij er een verminderde hoeveelheid bindweefsel (collageen) is en er zo een dunne huidlaag ontstaat. Atrofie ontstaat door een verstoring in de weefselgenezing en kan meerdere oorzaken hebben zoals hoge spanning of druk op de wond, een infectie of slechte doorbloeding van het wondgebied. Ook kan bestraling of medicijngebruik kan van invloed zijn.
De behandeling
Om de huid dusdanig te verbeteren dat littekens minder zichtbaar worden kunnen er verschillende behandelmethodes toegepast worden denk aan laserbehandelingen, microneedling, peelings of een combinatie van deze behandelingen. Deze behandelingen verbeteren de huidstructuur en verminderen de diepte van het litteken waardoor de randen van het litteken worden afgevlakt. Hierdoor wordt de huid en de kleur van het litteken egaler.
Bij Waterlandkliniek behandelen we littekens door middel van gefractioneerde lasertherapie. Gefractioneerde lasertherapie is zeer geschikt voor het verbeteren van littekens. Het laserlicht maakt kleine gaatjes in de huid, waardoor het weefsel wordt gestimuleerd tot aanmaak van nieuwe cellen. De huid gaat zich vernieuwen en opnieuw collageen en elastine aanmaken. Het litteken zal hierdoor zachter, gladder en egaler worden. Met IPL zorgen we ervoor dat eventuele roodheid sterk afneemt.
Door middel van hele kleine, steriele naaldjes die vibrerend op de huid terecht komen, worden er kleine microkanaaltjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt tijdens de behandeling het natuurlijk herstelproces diep in de huid geactiveerd waardoor er nieuw collageen en elastine aangemaakt zal worden. Dit zal er voor zorgen dat littekens gladder, soepeler en zachter wordt.
Een medische peeling zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag wordt verweekt waardoor een huidvernieuwingsproces geactiveerd wordt. Hierdoor zullen oude huidcellen afschilferen en zal er plaats worden gemaakt voor nieuwe en gezonde huidcellen. Dit zal leiden tot huidstructuurverbetering, verminderen van het litteken en de huid wordt geëgaliseerd.
Het resultaat
Vermindering van het litteken waardoor deze minder opvalt, verkleuringen vertoont en vlakker wordt.
Bijwerkingen
Na de behandeling vertoont de huid roodheid, zwelling en eventuele korstvorming.
Prijs
Wil je meer weten over deze behandeling, neem dan nu contact op met Waterland Kliniek
Palestrinastraat 1
1071 LC AMSTERDAM
TEL: 020 770 00 10
MOBIEL: +31 6 868 811 77
Bergerweg 62 – 7 hoog
1815 AE ALKMAAR
TEL: 072 572 10 51|
MOBIEL: +31 6 868 811 77