Gevoelige huid

Een gevoelige en kwetsbare huid is meestal dun en fijn van structuur, voelt soms schraal en trekkerig aan, vertoont rode vlekken, bultjes en kan soms jeuken. Bij een gevoelige huid is de huidbarrière uit balans en werkt de beschermende functie minder goed.

Winterse weersomstandigheden zoals kou, vorst, wind kunnen een gevoelige huid verergeren, maar ook de zon kan een reactie uitlokken en je huid extra gevoelig maken. Daarnaast kan je leefstijl, milieuvervuiling, parfum, alcohol en bepaalde kleurstoffen in cosmetica ook overgevoeligheid of zelfs een allergische reactie oproepen. 

Het is belangrijk dat je bij een gevoelige huid de juiste huidverzorgingsproducten gebruikt om je huid te voeden, te beschermen en te herstellen. Om je gevoelige huid de beste verzorging en bescherming te geven, adviseren we graag welke producten het beste bij je passen. 

Rode huid 

Een rode huid kenmerkt zich door roodheid op wangen, neus, voorhoofd en/of kin vaak in combinatie met de aanwezigheid van rode of blauwe adertjes. Soms kunnen er ook (onderhuidse) ontstekingen in je huid zijn. Dit uit zich in de vorm van kleine rode bultjes of puistjes. Ook kan het een jeukend of branderig gevoel veroorzaken. 

peeling gevoelige huid

Behandelingen bij een gevoelige
en/of rode huid

Wanneer je huid meer in balans is, worden de symptomen van een gevoelige huid automartisch minder. Zeker als er sprake is van rosacea, couperose, acne en/of rode vlekken dan zal de huidtherapeut een aangepaste behandelmethode voorstellen. 

Zowel bij een rode huid als een gevoelige huid is het belangrijk om eerst je huid sterker te maken.


Bij Waterlandkliniek zijn er verschillende behandelingen die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Afhankelijk van je conditie van je huid, zal de huidtherapeut samen met je bekijken welke behandeling het beste bij jouw huidtype past. 

Peeling bij een gevoelige huid 

Een (milde) peeling is zelfs geschikt voor de meest kwetsbare en gevoelige huid. Met een peeling kan je heel veilig en gecontroleerd de bovenste huidlaag verwijderen om zo een gezonde huid te creëren. De roodheid vermindert en de ‘gezonde huid’ wordt weer meer zichtbaar en kan weer stralen.

Bij Waterlandkliniek zijn er verschillende peelings die perfect zijn voor de behandeling van een gevoelige en kwetsbare huid. 

Oppervlakkige microneedling

Microneeding is een behandelmethode die gericht is op het stimuleren van de aanmaak van nieuw collageen. De fibroblasten die hier voor verantwoordelijk zijn, zorgen voor een stevigere en gladde huidstructuur. Met behulp van microneedling worden er kanaaltjes in de bovenste huidlaag  gemaakt.

Deze mechanisch aangemaakte huidbeschadigingen worden door je huid hersteld. Door dit proces meerdere keren te herhalen, kun je oppervlakkige rimpels, donkere pigmentvlekken, acnelittekens en grove poriën verminderen en vervagen.

IPL behandeling bij een gevoelige huid

IPL staat voor Intensed Pulsed Light en wordt vaak gebruikt voor het egaliseren van de huid. Denk aan het verminderen van pigment- en ouderdomsvlekken, roodheid van de huid en bloedvaatjes. Tijdens de behandeling wordt het licht geabsorbeerd door het pigment en/of bloedvaatjes in je huid, en worden oneffenhedden en oppervlakkig pigmentvlekken minder. IPL is één van de meest populaire behandelingen en zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid. 

Huidverzorging bij een gevoelige huid

Zeker bij een gevoelige huid is de juiste huidverzorging heel erg belangrijk. Een gevoelige huid is vaak snel geirriteerd en kan niet elke crème verdragen. Het advies is om producten te gebryuiken met antioxidanten zoals vitamine C en E en kalmerende ingrediënten die de huid herstellen zoals niacinamine, allantoïne en panthenol.
En wist je dat de zon ook de symptomen van een gevoelige huid kunnen verergeren. Als je een gevoelige huid hebt, vermijd de zon dan zoveel mogelijk en gebruik altijd een zonnebarndcrème met minimaal SPF30.