Oorlelcorrectie

De vorm van de oorlellen is genetisch bepaald. Bij sommige mensen zijn ze van nature wat groter, maar ook kunnen oorlellen en gaatjes uitrekken of uitscheuren door bijvoorbeeld het dragen van zware oorbellen. Soms zijn gaatjes zo vergroot dat het kan leiden tot het verlies van oorlellen of kan de grootte van de oorlel cosmetisch storend zijn. Een oorlelcorrectie kan dit probleem verhelpen. 

Een oorlelcorrectie is geschikt voor het herstellen van uitgescheurde oorlellen, het verkleinen van de oorlellen en het verfraaien van de oorlel na een faceliftbehandeling.

oorlelcorrectie klinieken

De ingreep 

De oorlelcorrectie vindt plaats onder lokale verdoving en wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Bij een uitgescheurde oorlel maakt de plastisch chirurg eerst een klein sneetje in het uitgescheurde deel en verwijdert dan het weefsel rondom de uitscheuring. Hierna wordt de huid gehecht en afgeplakt met een pleister. Bij een te grote oorlel wordt een v vorming stukje huid van de oorlel verwijderd  en worden de wondranden aan elkaar gehecht en afgeplakt met een pleister. 

Na de ingreep worden de oorlel iets kleiner en kunnen ze een iets andere vorm krijgen. Bij beiden ingrepen zullen de littekens niet volledig onzichtbaar worden. Een oorlelcorrectie onder plaatselijke verdoving is een kleine chirurgische ingreep die gemiddeld 45 minuten in beslag neemt. Het is mogelijk om de kliniek een half uur na de operatie te verlaten, maar het is wel verstandig om niet zelf aan het verkeer deel te nemen.

 

Het herstel

Zoals na iedere chirurgische ingreep heeft het lichaam tijd nodig om te herstellen omdat er blauwe plekken kunnen ontstaan en er zwelling optreedt. Direct na de ingreep is het gebied pijnlijk en onze cliënten ervaren vaak een kloppend gevoel, doordat de huid en het weefsel onder spanning staan. 

De zwelling verergert over het algemeen de eerste twee dagen na de ingreep, maar zal na drie a vier dagen geleidelijk afnemen.  

De eerste weken na de oorlel correctie zullen de littekens opgezet en rood van kleur zijn. Ook voelt de oorlel gespannen aan en kan deze meer of minder gevoelig zijn. Gemiddeld drie weken na de behandeling treedt herstel op; de zwelling zal afnemen en de kleur en het gevoel zullen verbeteren.

De littekens na een oorlelcorrectie liggen vaak precies in het midden van de oorlel. Deze vervagen in tijd en kunnen na verloop van tijd gedeeltelijk bedekt worden door een oorbel waardoor ze nauwelijks meer zichtbaar zijn. 

Drie maanden na de ingreep is het eventueel weer mogelijk om (nieuwe) gaatjes te laten schieten, mocht u de wens hebben om oorbellen te dragen. Omdat een litteken ruim de tijd nodig heeft om volledig tot rust te komen, is het zeer belangrijk om tot een jaar na de ingreep het litteken niet te belasten met zware oorbellen.